Sponzori
Baner

Događanja

Projekat nabavke plastenika za uzgoj povrća (januar 2005.)

Plastenik BlagajJedan od osnovnih zadataka Saveza distrofičara jeste da uz pomoæć šire društvene zajednice obezbijedi stvaranje uslova za zapošljavanje invalidnih lica.
Zahvaljujući razumijevanju Zavoda za zapošljavanje Federacije BiH, Savez distrofičara F BiH je početkom 2005. godine uspio realizirati jedan od projekata usmjerenih na zapošljavanje naših članova sa preostalom radnom sposobnošću.
 
Zavod za zapošljavanje je osigurao novčana sredstva koja su bila neophodna za nabavku plastenika za uzgoj povrća koji je našem članu Salčin Almiru, nastanjenom u Blagaju kod Mostara, i njegovoj èetvoročlanoj  porodici, vratio nadu u bolji život. Naime, Almir dugo godina boluje od mišićne distrofije i  negova invalidnost iznosi 80% tako da zbog težine fizičkog hendikepa nije mogao dobiti posao u otvorenoj sredini. S obzirom da živi sa suprugom koja je nezaposlena  i dvoje maloljetne djece, ovaj plastenik bi im trebao omogućiti život dostojan čovjeka. Ne treba izgubiti iz vida ni psihološki problem angažovanosti  jer  se svaki čovjek osjeća monogo bolje kada sam privređuje tako da nije u potpunosti ovisan o tuđoj pomoći, a i sama socijalna sredina drugačije gleda na invalidno lice  koje je zaposleno.
Svečanost primopredaje plastenika  velièine 100 m2 je, u prisustvu predstavnika Saveza distrofièara F BiH, Zavoda za zapošljavanje Federacije BiH, Ministarstva za rad i socijalnu politiku Hercegovaèko-neretvanskog kantona, Centra za socijalni rad-Mostar, kao i lokalnih medija,   održana  14.01.2005. godine pred kuæom našeg èlana.
Tom prilikom je i potpisan ugovor izmeðu Saveza distrofčara F BiH i Salèin Almira po kojem se naš član obavezuje da će u narednih 5 godina izdvajati 10% godišnjeg prihoda Savezu, kako bi Savez taj dio mogao dijeliti najugroženijim članovima. Na taj način, ovaj višenamjenski projekat još je  više dobio na svojoj vrijednosti.  
 

Najnovije

Najčitanije

Pretraga
SDFBiH kontakt

Zmaja od Bosne 82,
71000 Sarajevo
    

Tel: + 387 33 66 35 93    
Fax: + 387 33 65 63 98

sdfbih@bih.net.ba
www.sdfbih.com.ba
                                           

Ko je online?
Trenutno aktivnih Gostiju: 52