Sponzori
Baner

Događanja

Nastavljena realizacija projekta medicinske rehabilitacije

Početkom 2019. godine Savez distrofičara F BiH nastavio je realizairati svoje aktivnosti vezane  za medicinsku rehabilitaciju osoba sa mišićnom distrofijom sa područja Federacije BiH, koje su članovi Saveza putem kantonalnih udruženja distrofičara koja čine Savez. 

Ovom prilikom na medicinskoj rehabilitaciji u rehabilitacionom centru "Reumal" u Fojnici bili su oboljeli od distrofije iz Unsko-sanskog kantona.

Projekat medicinske rehabilitacije omogućilo je Federalno ministarstvo zdravstva iz sredstava Lutrije BiH za 2018. godinu, kojem se ovom prilikom još jednom najiskrenije zahvaljujemo.

 

DODJELJENA ELEKTRO-MOTORNA KOLICA ZA 6 MLADIH OSOBA SA INVALIDITETOM U TK

Članovi Udruženja distrofičara TK (5 mladih osoba) 30. januara 2019. godine dobilo je elektro-motorna kolica marke “Rumba”. Više pročitajte ovdje
 
 

Projekat "Rehabilitacija oboljelih od distrofije" uspješno realiziran

Projekat "Rehabilitacija oboljelih od distrofije" koji Savez distrofičara F BiH realizira u 2018. godini uspješno se privodi kraju. Realizaciju ovog projekta omogućilo je Federalno ministarstvo zdravstva iz sredstava dijela prihoda ostvarenih u budžetu Federacije BiH po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću, kojem se ovim putem najiskrenije zahvaljujemo, jer je svojom podrškom pomoglo našim članovima da se lakše nose sa problemima koje mišićna DISTROFIJA kao oboljenje povlači za sobom, te ih isključuje iz otvorene sredine kao ravnopravne članove društva.

Ukidanjem prava na medicinsku rehabilitaciju ukinuto je i pravo na nastavak liječenja, a s obzirom da su medicinska rehabilitacija i pojačana vitaminizirana ishrana jedini način usporavanja procesa progresije bolesti, 
ovaj projekat je još značajniji za osobe sa nervno-mišićnim poremećajima. Zbog oduzetosti gornjih i donjih ekstremiteta lica oboljela od distrofije su prinuđena da stalno borave u zatvorenom prostoru, sjede i leže, pa zbog stalnog ležanja i sjedenja dolazi do stvaranja kontraktura na zglobovima i deformacije kičmenog stuba, što pogoršava njihovo ionako teško zdravstveno stanje, a medicinska rehabilitacija je jedini način da se to spriječi ili barem u dobroj mjeri umanji.
 
Korisnici projekta su članovi udruženja distrofičara iz 6 kantona koja čine Savez distrofičara F BiH, a bili su smješteni u rehabilitacionom centru "Reumal" u Fojnici, gdje su imali poseban tretman namjenjen osobama sa najtežim oblikom tjelesnog invaliditeta - mišićnom distrofijom. 
 
Više članaka...

Najnovije

Najčitanije

Pretraga
SDFBiH kontakt

Zmaja od Bosne 82,
71000 Sarajevo
    

Tel: + 387 33 66 35 93    
Fax: + 387 33 65 63 98

sdfbih@bih.net.ba
www.sdfbih.com.ba
                                           

Ko je online?
Trenutno aktivnih Gostiju: 51