Sponzori
Baner

Događanja

NOVI LOGO SAVEZA

Stari znak su pamtili i nisu pamtili, znali šta znači, ili ne.
 
Nije nam smetalo i ne smeta nam, ali smo odlučili da ga zamjenimo nečim savremenijim, sa nečim što će da se lakše pamti. Nešto, što ipak malo bliže određuje položaj oboljelih od DISTROFIJE.
 
U najkraćem, znak ima sljedeću poruku: genetski uslovljen deformitet (dva isprepletana oblika čine genetski lanac) mišića (desni oblik sugerira poremećen idealni oblik mišića). Obje forme su u stvari skraćenica S-savez D-distrofičara.
 
Zelena boja proizilazi iz osnovne ideje da je mišićna DISTROFIJA nedovoljno istražen genetski poremećaj, a jedini odgovor savremenog društva je u prevenciji (rani stadij) razvoja deformiteta. Zelena boja simbolizira početak / ranu fazu / povoj nečega, u ovom slučaju prevenciju u ranoj fazi, dok je "mlado i zeleno"
 
Tako je to zamislio naš prijatelj BERNI/grafički dizajner.
 
Pod tim znakom Savez distrofičara nastavit će dalju borbu protiv mišićne distrofije i svega što ona sa sobom nosi.
 

 

Evropa u znaku borbe protiv distrofije

Evropska nedjelja borbe protiv distrofije

Povodom obilježavanja Nedjelje borbe protiv distrofije Savez distrofičara FBiH, pod pokroviteljstvom BH TELECOM-a Sarajevo, od 09. do 10.05.2014. godine u Fojnici je organizovao Šahovski turnir, prikazivanje dokumentarnog programa o problemima koji prate oboljele od distrofije, "bolesti koja na žalost još uvijek predstavlja tajnu za medicinu", kao i održavanje Okruglog stola na temu "Psihološki aspekt socijalne integracije oboljelih".

U svakom slučaju, dani Nedjelje su prilika da se što širi krug zdravstvenih, socijalnih i društvenih radnika, te omladine uključe u brigu o licima koje je pogodila mišićna distrofija i onemogućila normalno uključivanje u život i rad. Posebna vrijednost ovih manifestacija je što će šira javnost biti, na prigodan način, upoznata sa naporima koji se čine da se posljedice postojanja oboljenja što više ublaže i djelimično otklone, ako se već ne mogu liječiti.

Svakako, za sedam dana se ne može učiniti sve što je potrebno, ali sigurno se može stvoriti opšte - društveno razumijevanje za invalidna lica, za njihove svakodnevne teškoće sa kojima se susreću, kao što su: arhitektonske barijere, zdravstvena zaštita, socijalna zaštita, zapošljavanje, obrazovanje, ortopedska pomagala itd. Na taj način briga o njima ne bi pala samo na njihove porodice i udruženja.
 
D a k l e, NE SAMI, ZAJEDNO JE LAKŠE, to je osnovna poruka Nedjelje i svih akcija koje poduzima Savez distrofičara Federacije BiH.  


 

Premijer Nikšić održao sastanak sa predstavnicima Federalnih saveza osoba sa invaliditetom

 

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić sastao se juče s predstavnicima saveza osoba s invaliditetom F BiH. Tema sastanka bilo je detaljnije upoznavanje predstavnika ovih saveza o opredjeljenjima Vlade FBiH da osigura što stabilniji status ovih kategorija stanovništva.
"Predstavnici Vlade su pružili ruku ovim savezima i rekli da ćemo svi podnositi teret reformi i ušteda, ali da ove organizacije, odnosno populacije neće biti prve i jedine preko čijih će se leđa teret ušteda ostvarivati“, kazao je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.
Istakao je da ovo nisu jedine organizacije s kojima Vlada FBiH želi uspostaviti partnerske odnose te da predstoje razgovori i s predstavnicima udruženja penzionera. Nikšić je dodao da je ovo početak realizacije onoga što su obećali, a to je da će se sa svima njima dogovarati i zajednički tražiti rješenja. 
Vladin plan je da u narednom periodu uz ostalo sagleda potrebe i zahtjeve svih kategorija čija su primanja vezana uz budžet, te predloži njegov rebalans.
Predstavnici ovih organizacija izrazili su zadovoljstvo gestom premijera što je upriličio sastanke s predstavnicima najugroženijih kategorija čija su primanja vezana uz federalni budžet.
-Nakon sastanka smo procijenili da smo dobili Vladu kao partnera, Vladu koja će imati senzibiliteta i razumijevanja za naše potrebe i obećali su da osobe s invaliditetom neće uvijek biti prve na udaru kad su u pitanju određene restrikcije i potrebe štednje, kazao je Fikret Zuko, predsjednik Saveza slijepih i slabovidnih građana F BiH.
Predstavnici ovih saveza i organizacija su na sastanku s premijerom, zamjenicima premijera, Jerkom Ivankovićem Lijanovićem i Desnicom Radivojevićem, i resornim ministrima ukazali na probleme i teškoće ovih organizacija i dogovoreno je da se sva pitanja rješavaju zajednički, u partnerskom odnosu.
 
Više članaka...

Najnovije

Najčitanije

Pretraga
SDFBiH kontakt

Zmaja od Bosne 82,
71000 Sarajevo
    

Tel: + 387 33 66 35 93    
Fax: + 387 33 65 63 98

sdfbih@bih.net.ba
www.sdfbih.com.ba
                                           

Ko je online?
Trenutno aktivnih Gostiju: 59