Sponzori
Baner

Predstavnici Saveza prisustvovali na tematskoj sjednici povodom 3. decembra

Predstavnici Saveza distrofičara F BiH prisustvovali su tematskoj sjednici povodom 3. decembra Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, pod nazivom "Osnaživanje osoba sa invaliditetom i osiguranje uključenosti i ravnopravnosti u Bosni i Hercegovini".

Sjednica je održana u zgradi Parlamentarne skupštine BiH a neki od zaključaka su: Izjednačiti pravnu regulativu u praksi, izjednačiti prava osoba sa invaliditetom na pomagala i općenito, bez obzira na uzrok invaliditeta, uvesti funkcionalnu procjenu, efikasno koristiti Zakon o javnim nabavkama i Uredbu o subvencioniranju kod nabavke ortopedskih pomagala idr.

Napominjemo da je godišnje obilježavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom proglašeno 1992. godine, rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 47/3.

Cilj obilježavanja ovog zanačajnoog datuma je promovisanje prava i blagostanja osoba sa invaliditetom u svim sferama društva i razvoja i podizanje svijesti o stanju osoba sa invaliditetom u svakom aspektu političkog, socijalnog, ekonomskog i kulturnog života.

Tema Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom za 2018. godinu je: "Osnaživanje osoba sa invaliditetom i osiguranje inkluzivnosti i jednakosti".

Ove godine tema se fokusira na osnaživanje osoba sa invaliditetom za inkluzivan, pravičan i održiv razvoj kao dio Agende za održivi razvoj 2030.

 

Najnovije

Najčitanije

Pretraga
SDFBiH kontakt

Zmaja od Bosne 82,
71000 Sarajevo
    

Tel: + 387 33 66 35 93    
Fax: + 387 33 65 63 98

sdfbih@bih.net.ba
www.sdfbih.com.ba
                                           

Ko je online?
Trenutno aktivnih Gostiju: 58