Sponzori
Baner

Projekat "Rehabilitacija oboljelih od distrofije" uspješno realiziran

Projekat "Rehabilitacija oboljelih od distrofije" koji Savez distrofičara F BiH realizira u 2018. godini uspješno se privodi kraju. Realizaciju ovog projekta omogućilo je Federalno ministarstvo zdravstva iz sredstava dijela prihoda ostvarenih u budžetu Federacije BiH po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću, kojem se ovim putem najiskrenije zahvaljujemo, jer je svojom podrškom pomoglo našim članovima da se lakše nose sa problemima koje mišićna DISTROFIJA kao oboljenje povlači za sobom, te ih isključuje iz otvorene sredine kao ravnopravne članove društva.

Ukidanjem prava na medicinsku rehabilitaciju ukinuto je i pravo na nastavak liječenja, a s obzirom da su medicinska rehabilitacija i pojačana vitaminizirana ishrana jedini način usporavanja procesa progresije bolesti, 
ovaj projekat je još značajniji za osobe sa nervno-mišićnim poremećajima. Zbog oduzetosti gornjih i donjih ekstremiteta lica oboljela od distrofije su prinuđena da stalno borave u zatvorenom prostoru, sjede i leže, pa zbog stalnog ležanja i sjedenja dolazi do stvaranja kontraktura na zglobovima i deformacije kičmenog stuba, što pogoršava njihovo ionako teško zdravstveno stanje, a medicinska rehabilitacija je jedini način da se to spriječi ili barem u dobroj mjeri umanji.
 
Korisnici projekta su članovi udruženja distrofičara iz 6 kantona koja čine Savez distrofičara F BiH, a bili su smješteni u rehabilitacionom centru "Reumal" u Fojnici, gdje su imali poseban tretman namjenjen osobama sa najtežim oblikom tjelesnog invaliditeta - mišićnom distrofijom. 
 

Predstavnici Saveza prisustvovali na tematskoj sjednici povodom 3. decembra

Predstavnici Saveza distrofičara F BiH prisustvovali su tematskoj sjednici povodom 3. decembra Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, pod nazivom "Osnaživanje osoba sa invaliditetom i osiguranje uključenosti i ravnopravnosti u Bosni i Hercegovini".

Sjednica je održana u zgradi Parlamentarne skupštine BiH a neki od zaključaka su: Izjednačiti pravnu regulativu u praksi, izjednačiti prava osoba sa invaliditetom na pomagala i općenito, bez obzira na uzrok invaliditeta, uvesti funkcionalnu procjenu, efikasno koristiti Zakon o javnim nabavkama i Uredbu o subvencioniranju kod nabavke ortopedskih pomagala idr.

Napominjemo da je godišnje obilježavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom proglašeno 1992. godine, rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 47/3.

Cilj obilježavanja ovog zanačajnoog datuma je promovisanje prava i blagostanja osoba sa invaliditetom u svim sferama društva i razvoja i podizanje svijesti o stanju osoba sa invaliditetom u svakom aspektu političkog, socijalnog, ekonomskog i kulturnog života.

Tema Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom za 2018. godinu je: "Osnaživanje osoba sa invaliditetom i osiguranje inkluzivnosti i jednakosti".

Ove godine tema se fokusira na osnaživanje osoba sa invaliditetom za inkluzivan, pravičan i održiv razvoj kao dio Agende za održivi razvoj 2030.

 

Prijem povodom 3.decembra, Međunarodnog dana OSI

Povodom 3.decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, Federalni Ministar za rad i socijalnu politiku G-din Vesko Drljača upriličio je svečani prijem za saveze i organizacije osoba sa invaliditetom sa područja Federacije BiH, kojem je prisustvovao i Direktor Saveza distrofičara F BiH G-din Almir Šahmanija.


Godišnje obilježavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom proglašeno je 1992. godine, rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 47/3. Cilj obilježavanja ovog zanačajnoog datuma je promovisanje prava i blagostanja osoba sa invaliditetom u svim sferama društva i razvoja i podizanje svijesti o stanju osoba sa invaliditetom u svakom aspektu političkog, socijalnog, ekonomskog i kulturnog života.

Tema Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom za 2018. godinu je: "Osnaživanje osoba sa invaliditetom i osiguranje inkluzivnosti i jednakosti".

Ove godine tema se fokusira na osnaživanje osoba sa invaliditetom za inkluzivan, pravičan i održiv razvoj kao dio Agende za održivi razvoj 2030.

 

Najnovije

Najčitanije

Pretraga
SDFBiH kontakt

Zmaja od Bosne 82,
71000 Sarajevo
    

Tel: + 387 33 66 35 93    
Fax: + 387 33 65 63 98

sdfbih@bih.net.ba
www.sdfbih.com.ba
                                           

Ko je online?
Trenutno aktivnih Gostiju: 50